Bitki wolowe gotowane

Lub może żyć trochę lepszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie mocny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, wymaga być dobrze roztłuczony - na końcu, by mięso stawało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a zarazem nie tak szybko, by kotlet nie był za mały, inaczej podzieje na soczystości. Ponadto w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w znaczącej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do mięsa, by uzyskało odpowiednią grubość i budowę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, którym będziemy mogli sam skontrolować jakość ubijanych kotletów. Jednak przy większej kwoty kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak wykorzystujemy do nich ciało nieco niższej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i to, gdy przyrządzamy kotlety w domach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością płaci się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można już opaść z grup, ponadto tłuczek do ciała jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w niezliczonej kwot, lub z surowego mięsa, oszczędźmy sobie grup i zainwestujmy w profesjonalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle prosta w obsłudze - wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszystkiej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby całe nasze steki były podzielone równomiernie, szybko i szybko, wówczas nie posiada pozytywniejszego rozwiązania, kiedy właśnie kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi wtedy taki poważny nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem łatwym w obsłudze, w jedzeniu w czystości, dodatkowo nie przesadnie kosztownym, kiedy potrafiło się zdawać.